Cranio Sacraal met baby's

 

Impressie

Een uniek nieuw mens, je bent al gegroeid van 'een cel' naar een embryo en je groeide uit tot mensenbaby. Als de ruimte in de baarmoeder te klein wordt dan begint een volgend avontuur. Je wordt geboren. Je longen ontvouwen zich en de ademhaling komt op gang en je maakt je eerste geluid. Een nieuw leven op aarde.

Dan heb je al een hele heldenreis achter de rug. Van een kleine ruimte kom je ineens in een onmetelijk grote omgeving. Je lichaam krijgt plots de ruimte, je ontplooit, de schedelbotjes en organen schuiven op zijn plek. Als het goed is dan gebeurt dit vanzelf. Als dat niet zo is dan zit een baby niet lekker in zijn vel en kan Cranio Sacraal therapie uitkomst bieden door het natuurlijke proces te voltooien zodat de baby zijn volle ruimte kan innemen. Dit gebeurt zonder iets te forceren of te manipuleren. Hoe kwetsbaarder het weefsel hoe zachter de aanraking zal zijn.

 

Impressie van een Cranio-Sacraal behandeling van Aïda in haar praktijk in Hoorn

 

De Cranio Sacraal behandeling

De baby houdt tijdens de behandeling de kleertjes aan. Een baby heeft nog niet het vermogen te spreken, dus communiceren we op een ander niveau. Als je met je baby komt is het eerste wat ik doe oogcontact maken met de baby, dat is om elkaar te leren kennen en dan begint de eerste aanraking al tijdens mijn blik. Zo kan ik mijn energie laten stromen. De hele sessie blijven wij verbonden via ogen en aanraking. Door die verbondenheid kan de baby mij ‘vertellen’ wat er loos is. Het kan zijn dat de baby absoluut bij de moeder wil blijven, dan is dat ook goed. Dan is de moeder of de vader in de gelegenheid samen met de baby op de behandeltafel te gaan. Veiligheid is voor de baby erg belangrijk, zo kan ik de baby indirect laten voelen wat ik doe, wat ook aangenaam en weldadig voor zijn ouder is. Langzaam zal het kindje aan de sfeer van ontspanning wennen. Soms zal ik tijdens de behandeling van de moeder de baby aanraken rechtstreeks of van een afstand. De toegepaste technieken veroorzaken de baby geen pijn, wel is het mogelijk dat de baby gaat huilen. Huilen is voor het kind de manier om de frustraties, teweeggebracht door de geboortetrauma's, los te laten.

 

Complicaties rond zwangerschap en bevalling.

Niet elke bevalling verloopt moeiteloos. De geboorte kan een stressvolle ervaring zijn zowel voor de moeder, de vader als de baby.

Een natuurlijke zwangerschap en geboorte bieden de beste start die een baby kan hebben. Door interne of externe omstandigheden is het mogelijk dat het niet zo ideaal verloopt. Gedurende de zwangerschap kan de baby moeilijke momenten meemaken in de baarmoeder. We spreken van probleemgeboorten bij een aangezichtsligging, keizersnede, stuitligging, meerlingzwangerschap en meerlingbevalling. Of bevallingen die gepaard gaan met stressfactoren zoals lange weeën, vacuümverlossing, tangverlossing, epidurale verdovingen, duwen op de buik, navelstreng om de nek, langdurende geboorte, voortijdig breken van vliezen, ziekenhuisopname en andere oorzaken. Maar ook vlugge en gemakkelijke geboorten kunnen het Craniale systeem stresseren.

Als gevolg hiervan kunnen problemen ontstaan in het lichaam, bijvoorbeeld in de schedel, de rug of de organen. Onopgelost kan dit op latere leeftijd een aantal problemen veroorzaken, bv. KISS- syndroom (scheve stand van de bovenste nekwerveltjes waardoor de symmetrische ontwikkeling wordt verstoord).

 

Waarbij helpt Cranio Sacraal therapie?

Een baby huilt gemiddeld anderhalf uur per dag. Als de baby echter door blijft huilen en een ontevreden indruk maakt is het tijd hulp te gaan zoeken. Andere symptomen waarbij Cranio Sacraal therapie helpt kunnen zijn:

  • De baby is erg schrikachtig: het minste of zelfs geen geluid veroorzaakt een heftige schrikreactie, waardoor de baby luid schreeuwend wakker wordt.
  • De oogjes van de baby zijn naar boven gericht en ze kijken je niet echt aan.
  • Soms heeft de baby hoofdpijn. De baby ligt dan ook graag met de schedel ergens tegenaan, hij kruipt vaak in zijn bedje totdat hij contact maakt met een weerstand.
  • Een huilbaby zit niet goed in zijn/haar vel en voelt zich in de nabijheid van de ouder meer op zijn gemak. De overprikkelde baby wil daarom niet alleen in bed liggen.
  • Wanneer er problemen met borstvoeding zijn en wanneer de baby slecht zuigt of zich steeds verslikt.

De ervaring heeft uitgewezen dat er ook goede resultaten worden bereikt met Cranio Sacraal bij: buikkrampen, reflux, chronische middenoorontstekingen, verzwakte weerstand, scheelzien, onrust.

 

Bij Cranio Sacraal therapie wordt een baby heel zachtjes op een pijnplek aangeraakt. Dan gaan de pijnplek en het lichaam zich ontspannen. Dat is typerend voor Cranio Sacraal therapie. Het is een respectvolle behandelwijze gericht op ontspanning van het bindweefsel van het lichaam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van subtiele technieken. Hoe kwetsbaarder het weefsel (facia) onder de handen, hoe zachter de aanraking zal zijn. Er wordt niet gemanipuleerd of geforceerd.

 

Belangrijk is daarbij dat zo nodig medisch onderzoek is verricht naar de eventuele oorzaak van de klachten. Als Cranio-Sacraal therapeut vervang ik geen huisarts of specialist, maar werk er mee samen. Als het nodig is, verwijs ik door.