Cranio Sacraal Therapie

 

Cranio Sacraal therapie werkt met zacht en subtiel aanraken van voornamelijk het hoofd en de wervelkolom. Dit beïnvloedt alle delen van het lichaam, waaronder de organen zodat het lichaam hierdoor op een natuurlijke manier heelt. Emoties en overtollige energie kunnen vrijkomen. Er ontstaat ruimte voor bewustwording en inzicht. Zo kom je weer rustig en ontspannen in je vel.

 

Impressie van een Cranio-Sacraal behandeling van Aïda in haar praktijk in Hoorn

 

Wat is Cranio Sacraal?

Naast andere ritmes van ons lichaam zoals ademhaling en hartslag bestaat er nog een ander ritme.

Het Cranio Sacraal ritme. Een arts (dr. John Upledger) deed tijdens een hersenoperatie een verrassende ontdekking: "Het vlies wat om de botten zit beweegt in een eigen ritme”.

 

Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat er geestelijke en lichamelijke klachten kunnen ontstaan als het Cranio Sacraal systeem niet goed werkt. Dit komt omdat de hersenen en het ruggenmerg de commandocentra van het lichaam zijn. De naam Cranio Sacraal is ontleend aan de twee beenderen - het schedelbeen (cranio) en het heiligbeen (sacraal) - die samen met de wervelkolom het zenuwstelsel omgeven. Het Cranio Sacraal systeem, dat ook wel de ademhaling van het zenuwstelsel wordt genoemd, bestaat uit drie vliezen die de hersenen en het ruggenmerg beschermen en de vloeistof tussen deze vliezen. De bewegingen zijn zo minimaal dat je ze niet kunt zien maar wel subtiel kunt waarnemen met de handen. Op het moment dat het evenwicht in het Cranio Sacraal systeem wordt verstoord, kunnen zowel pijn als bewegings- en coördinatieproblemen, orgaanklachten, gedrags- en gevoelsstoornissen ontstaan. Zelfs hormonale problemen kunnen de kop opsteken, doordat het Cranio Sacraal systeem de hypofyse omgeeft.

Disbalans in het Cranio Sacraal systeem kan ontstaan doordat de hersenvliezen te strak en de botten onbeweeglijk worden ten gevolge van bijvoorbeeld een val of een ongeluk, letsel tijdens de geboorte, virale infecties, vergiftigingen, operaties.

 

De klachten kunnen worden verholpen door beweging te brengen op de plek van de 'wonden'. Ook stress kan het Cranio Sacraal systeem uit balans brengen. In situaties van stress ontstaan er zogenaamde stress- eiwitten die ervoor zorgen dat de juiste hoeveelheid vocht in het bindweefsel vermindert. De vliezen, die uit bindweefsel bestaan, worden strakker en minder beweeglijk.

 

Cranio Sacraal therapie is een bijzondere methode bij het voorkomen en genezen van:

 • chronische pijn/spanningshoofdpijn/migraine
 • nek-, schouder- en rugklachten
 • depressie, angst, stress, burn-out
 • lusteloosheid, slaapstoornissen
 • whiplash
 • concentratieproblemen
 • klachten die het gevolg zijn van een combinatie van lichamelijke en geestelijke pijn zoals misbruik of een andere vorm van geweld of een oorlogsverleden. 

Zo ook ondersteunend bij:

 • bewust worden hoe je functioneert en hoe je vitaal kunt blijven
 • rouwverwerking
 • concentratie-, leer- en gedragsproblemen bij kinderen
 • baby’s die veel huilen, darmproblemen hebben, zich niet goed ontwikkelen.

Cranio Sacraal therapie kan het leven van mensen enorm veranderen, omdat herinneringen boven kunnen komen die eerder volkomen verdrongen waren. En als je een probleem verdringt, wat heel vaak onbewust gebeurt, kunnen er klachten ontstaan waarvan je de oorzaak niet kent. Op het moment dat de onderdrukte ervaringen in het bewustzijn komen kunnen ze helen. Dit noemen we ook wel bewustwording.

Baby's

Een uniek nieuw mens, je bent al gegroeid van 'een cel' naar een embryo en je groeide uit tot mensenbaby...

Kinderen

Kinderen voelen spanning haarfijn aan. Kinderen laten dat zien door al te actief te zijn of met een gebrek aan focus...

Volwassenen

Het verloop van een sessie is afhankelijk van de hulpvraag en informatie die op gang is gekomen en laat zich...